Tanker fra en Vegetar

Af Frank Hansen

”Tanker fra en Vegetar” – refleksioner over tanker, episoder og forundring over egne og andres eller alles handlinger.

what_is_a_wet_brain

Fra Fernando Savaters “Tanker fra en kannibal” tillader jeg mig at citere:

“Moral” er det sæt af regler for opførsel og de normer, som du, jeg og nogle af de mennesker vi lever iblandt, tillægger værdi. “Etik er overvejelsen over, hvorfor vi anser dem for værdifulde, og i etikken indgår også en sammenligning med den “moral” andre har. Men jeg anvender altså fortsat ordene uden at skelne mellem dem og hele tiden i betydningen: Kunsten at leve”

Med afsæt i dette citat vil jeg genstarte mine blogs.

Alkoholdemens:

Alkoholdemens er ikke så let at diagnosticere, da den deler symptomer med andre lidelser – så afholdenhed i en længere periode vil selvfølgelig kunne be- eller afkræfte en sådan diagnose.

Længerevarende forgiftning af hjernen med alkohol, der er et særdeles effektivt opløsningsmiddel, kan give alkoholdemens og varige hjerneskader feks. Wernicke-Korsakoffs syndrom, en lidelse forårsaget af mangel på vitamin B1.

Wernicke-Korsakoffs syndrom forekommer ved 12 til 14 % af kroniske alkoholmisbrugere – oplyser Nationalt Videnscenter for Demens, men også fejlernæring og vitaminfattig kost kan udvikle Wernicke-Korsakoffs syndrom.

Alkoholafhængighed og fejlernæring går ofte hånd i hånd, hvorfor Wernicke-Korsakoffs syndrom kan forveksles med ”ren” alkoholdemens.

Alkoholdemens kan, det er der dog ikke enighed om, bedres/helbredes ved alkohol afholdenhed – det kan Wernicke-Korsakoffs syndromet IKKE.

image005

Der er bred enighed om, at udviklingen af alkoholdemens kan standses ved total alkohol afholdenhed.

Læs om vores alkoholbehandling her:

http://alefa.dk/behandlinger/alkohol

Depression og (alkohol)demens har en del overlap i symptomer: feks. svigtende hukommelse, koncentrationsbesvær, tristhed, vrede, angst og nedsat initiativ.

Depressionsdiagnosen er alkoholikeres forbandelse eller velsignelse. Alt efter om du ønsker at holde op med at drikke eller forsætte.

Jeg har oplevet en del alkoholafhængige, der ”foretrak” diagnosen depression i stedet for at se på alkoholmisbruget og dermed kunne risikere at skulle miste alkoholen.  Denne opfattelse af må deles af mange læger, da Danmark ifølge en ny rapport ”Health at a Glance 2013” fra OECD, påpeger at Danmark indtager 4. pladsen i forbrug af antidepressiv medicin.

Lidt utroligt at et land, der også har 4. pladsen i ”verdens bedste land at leve i”(2014) og 1. pladsen ”verdens fredeligste land at bo i” (2013).

Måske har de adspurgte i undersøgelsen lidt at begyndende alkoholdemens, hvor én af symptomerne har været svigtende hukommelse – jeg ved det ikke.

Måske derfor at antidepressiv medicin også kaldes lykkepiller?

Måske er det bare blevet en god forretning?

Skizofreni og stress og (alkohol)demens deler også symptomer; men denne gang ”vælger” meget få med alkohol problemer diagnosen skizofreni – her foretrækkes folkesygdommen stress.

At være alkoholiker er en voldsom stressende opgave – når så stress behandles med alkohol stiger stressen og der skal mere alkohol til og det giver mere stress! Og hvordan brydes kæden?

Det oplagte er nul alkohol og så ser vi om stressen aftager efterhånden som ”virkeligheden” indfinder sig.

En lang række af medicin og (alkohol)demensdeler også symptomer, så det kan være svært at skelne den ene diagnose fra den anden. Dog er medicin symptomer meget i demens retningen (ikke alkoholdemens) hvor koncentration og hukommelse ofte er nedsat væsentligt.

Medicin mod uro, angst og indsovningsbesvær giver eller kan give demens eller symptomer på demens – det må siges at være en alvorlig bivirkning.

Alkoholdemens, stille delir og delirium tremens:

Historien gentager sig. Aldrig har alkohol været så billigt og let tilgængeligt som i 2014 – aldrig har den været så tillokkende som nu med alt fra sprit- til jordbærsmag.

Regelmæssigt alkoholindtag før 1912 var mere reglen end undtagelsen – prisen på en pot (ca. 1 liter) brændevin var 25 til 30 øre og timelønnen for en ufaglært var 31 ører.

Stort set lige som i dag eller endog billigere – det er ikke usædvanligt med 0,7 liter vodka for 60,00 kr. Og til børnene en vodka Breezer med jordbærsmag til en flad tier.

Unge og udpumpning er et kendt fænomen på skadestuerne i det ganske land.

Alkoholdemens var i gamle dage ikke særlig omtalt eller blev opfattet som et problem – hvorimod ”drankergalskab”= delirium tremens var en del af kulturen og udbredt.

delir

1917 steg brændevinen med 1000 % – ja tusind procent. Drankergalskab eller delirium tremens blev mindre udbredt, men til gengæld blev flere indlagt med nye symptomer og døde stille og roligt.

I en periode efter 1917, hvor rigtig mange ikke mere havde råd til den daglige pot brændevin, blev en del indlagt på kommunehospitaler og galeanstalter med syns- og høreforstyrrelse, samt manglende orientering i tid og rum – ikke opfarende og udad reagerende som ved delirium tremens; men stille og forvirrede.

Over en tiårig periode faldt alkoholforbruget og stabiliseredes således op til vores dage, hvor vi forsat ligger i fronten med alkoholforbrug pr. indbygger.

I 2011 anbefalede WHO den danske regering at hæve afgifterne på alkohol, og samtidig indføre en aldersgrænse på 18 år for køb af øl og vin. Vi satte aldersgrænsen op på køb af alkohol og nedsatte afgifterne i grænsehandelens hellige navn.

Danmarks rekord i unges druk forsatte – der dog ud til at være stabiliseret og rent faktisk faldende..

En meget klog mand sagde” hvis alkohol blev opfundet i dag, var det straks blevet forbudt” – logikken støtter denne påstand.

Men måske vi så var begyndt at drikke terpentin – et andet virksomt opløsningsmiddel.