Manglende viden om alkohol indenfor hospitalsverdenen

Af Frank Hansen

Fies og Franks Corner.

Alt der skrives, gættes og påstås står for egen regning. Læserens formodninger og konklusioner står for læserens egen regning.

Her kommer en sandfærdig historie fra dagens Danmark. Det eneste vi har ændret er ’hovedpersonens’ navn.

Manglende viden om alkohol

Søndag morgen i januar 2014 begyndte Linda at bløde kraftigt fra næsen. Hun havde fået en blodstyrtning. Hun ringede 112, og blev kørt på Glostrup Sygehus.

epistaxis

Her mente de, at det bare var en gang kraftig næseblod – og de prøvede at stoppe det med tamponer. En læge tilså Linda, spurgte om en masse, men ikke om alkoholvaner.

De sagde at Linda skulle tage hjem, men hver gang hun rejste sig, så begyndte blodet at fosse igen. Linda blev overført til Rigshospitalet – her var erfarne øre/næse/hals læger.

Der var ca. 10 læger der tilså Linda her. Alle spurgte ’får du blodfortyndende medicin?’ – men ingen spurgte ind til alkoholvaner.

Mandag eftermiddag blev Linda sendt hjem.

Mandag aften begyndte hun igen at bløde.

Ringede 112, og kom på Herlev Sygehus. Her var endelig en læge, en kvinde fra Østeuropa (Rusland?), der meget forsigtigt spurgte Linda om hun drak. Linda svarede, at ja, hun drak min. en flaske vin dagligt – men mere kom der ikke ud af det.

Linda blev igen sendt hjem.

images

Begyndte dog igen at bløde, og blev onsdag nat igen indlagt på Rigshospitalet. Her var endelig en sygeplejerske der fik skrevet Linda op til operation – og hun blev opereret torsdag.

Lægerne blev rystede over forløbet. Men ingen af dem snakkede om alkohol, heller ikke efter operationen.

Da Linda ringer til os, og fortæller at hun har været indlagt pga blodstyrtninger, er vores umiddelbare reaktion ’det er også den alkohol’. Når man arbejder med alkoholikere, så ved man, at en af dødsårsagerne blandt denne gruppe mennesker, er blodstyrtninger.

Linda går i behandling ved os, primært for at blive motiveret til at stoppe med at drikke. Havde lægernes reaktion på hendes blodstyrtninger indeholdt en ’formaning’ om ikke at drikke for meget, så havde det hjulpet gevaldigt på Lindas motivation.

 Eftertanke

Det er lidt foruroligende at så mange fagfolk kan overse et alkoholproblem og næsten endnu værre at der ikke reageres på en oplysning fra Linda om at der drikkes minimum en flaske vin dagligt.

Det er sådan cirka 7 gange mere en sundhedsstyrelsens anbefaler.

Linda var heldig – men hvor mange mon er knap så heldige? Ingen ved det, og hvis obduktionerne er lige så overfladiske som diagnosticeringen af Linda var, så vil ingen nogensinde få det at vide.

Er det en ide at sundhedspersonale får ”misbrug” med som en del af pensummet på uddannelsstederne?